Start je dag met een gezond ontbijt

KIES VOLKOREN!
Graanproducten geven je een vliegende start.
havermout, volkorenbrood, ongesuikerde muesli, ongesuikerde onbijtgranen of granola,…

KIES PLANTAARDIG!
fruit, hummus, notenpasta, eieren, cottage cheese, platte kaas

KIES SMAAK!
platte kaas met schijfjes peer of aardbei

KIES GOEDE VETTEN!
zachte margarine of minarine
1 mespunt per snede

KIES SLIM!
Ontbijtgranen, muesli, granola in je kommetje?
Ga voor een ongesuikerde, volkoren variant. Als je er een zoete touch aan wil geven, kies dan voor stukjes vers fruit, noten, zaden of pitten in plaats van honing of agavesiroop.  Af en toe wat gedroogd fruit kan ook.

KIES DE JUISTE EXTRA’S!
Melkproduct?
Een glaasje melk, ongezoete calciumverrijkte sojadrank, ongesuikerde yoghurt of platte kaas.

Een stukje fruit?
Keuze te over in de fruitmand

VARIEER!

Gezond Ontbijten met…brood
Een volkorenboterham kan je op verschillende manieren beleggen.
Maak ook eens een geroosterde boterham.
Een beetje broodbeleg-inspiratie…
– magere platte kaas met schijfjes peer
– magere smeerkaas
– humus
– 100% notenpasta
– plakje 30+ kaas
– groentespread

Gezond ontbijten met…granola  (12 personen  15-30 minuten)  

Ingrediënten

    • 75 gram hazelnoten
    • 250 gram havermout
    • 1 eetlepel olie
    • 75 gram gedroogde abrikozen, dadels, pruimen of appeltjes
    • 75 gram gebroken lijnzaad
    • 50 gram rozijnen
    • 1 theelepel kaneel, koekkruiden of gemberpoeder
Bereiding
 
    • Warm de oven voor op 180 °C.
    • Hak de hazelnoten grof.
    • Verdeel de havermout en de hazelnoten gelijkmatig over de bakplaat van de oven. Meng er de olie door.
    • Rooster de havermout en de noten in ca. 15 minuten licht. Schep het mengsel halverwege de tijd een keer om. Laat het afkoelen.
    • Snijd of knip de abrikozen in reepjes.
    • Meng het lijnzaad, de abrikozen, de rozijnen en wat kaneel door het mengsel.
    • Bewaar de granola in een goed afsluitbare pot.

Lekker met halfvolle of magere yoghurt of kwark en vers fruit.

Gezond ontbijten met…havermout (1 persoon  15 minuten)

Ingrediënten

  • 200 ml halfvolle melk of calciumverrijkte sojadrink
  • 40gr havermout
  • Toppings: kies één van onderstaande toppings of verzin zelf en gezond alternatief
    • ½ appel en een snuifje kaneel
    • 1 eetlepel rozijnen en een snuifje kaneel
    • ½ banaan, 50 gr bessen, 10 gr grof gehakte hazelnoten

Bereiding

  • Breng de melk met de havermout aan de kook. Kook gaar in ongeveer 2 minuten terwijl je af en toe roert. Laat nadien nog even staan.
  • Meng de topping onder de havermout en serveer lauwwarm.

Je kan de havermout ook klaarmaken in de microgolfoven.
Doe dan de melk en havermout in een potje geschikt voor microgolfoven en verwarm een tweetal minuten op 750watt.
Laat nadien nog even staan.
Serveer met je topping naar keuze.

Gezond ontbijten met…ei  (1 persoon 15 minuten)

Roerei met tomaat op toast

Ingrediënten

  • ½ tomaat
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels halfvolle melk
  • Een snuifje gemalen komijn
  • ½ eetlepel olie
  • peper
  • 2 volkoren boterhammen
Bereiding
  • Was de tomaat en snijd in stukjes
  • Klop de eieren los met de melk
  • Verhit de olie in een pan en bak de tomatenblokjes een paar minuten
  • Zet het vuur wat lager en voeg de eieren toe
  • Schep het mengsel met een houten lepel steeds van buiten naar het midden van de pan.
  • Het ei is klaar als het gestold is, maar nog wel wat vochtig
  • Breng op smaak met komijn en peper
  • Serveer met geroosterd volkorenbrood

Gezond ontbijten met…pannenkoeken (2 personen  15 minuten)

Ideaal voor een vrije dag of in het weekend

American pancakes met blauwe bessen

Ingrediënten

  • 1ei
  • 45gr volkorenmeel
  • 45gr zelfrijzend bakmeel
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 100mln halfvolle melk
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 50gr blauwe bessen

Bereiding

  • Breek het ei in een kom en klop het los met een garde of mixer
  • Voeg het volkorenmeel, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en melk toe. Mix tot een glad beslag
  • Verwarm een eetlepel margarine in een koekenpan
  • Giet 2 hoopjes beslag in een koekenpan en bak 2 minuten aan elke kant
  • Bak de rest van het beslag op dezelfde wijze tot alles op is
  • Was de blauwe bessen en ver deel over de pannenkoekjes